Hastim.com

På Hastim.com ger vi tips och råd till dig som startar eget. Vi ger dig nyttiga nummer och adresser samt allmänna råd som kan vara behjälpliga vid uppstarten av ditt företag.


Vill du veta mer om hur du startar eget företag? 

Gå in på Bolagsverket för mer information. 


 


Vad krävs för att bli pilot?

2015-04-15 15:50:17

Pilot är en dröm många en gång haft under sin uppväxt av någon anledning. Det kan vara friheten att utforska världen eller drömmen om ett välbetalande statusyrke.

Flygbranschen är en allt större del av världens infrastruktur. Dagligen transporteras tusentals ton av frakt och hundratusentals passagerare anländer till sina destinationer med hjälp av flyg.

Finns det många vägar att gå för att nå en pilotutbildning:

  • PPL
    Private Pilot Licence. Ett certifikat som ger dig rätt att flyga, ta med vänner och bekanta.
  • CPL
    Commercial Pilot Licence. Ett certifikat som innebär att du kan flyga kommersiellt och få betalt för det, dock med ett antal begränsningar.
  • ATPL
    Airline Transport Pilot Licence. Det högsta certifikat som finns och som innebär att du kan flyga kommersiellt som befälhavare i två-pilotsystem och få betalt för det.
  • MPL
    Multi Pilot Licence. Ett certifikat som innebär att du gått en anpassad utbildning som leder dig direkt till att flyga i två-pilotsystem som styrman.
  • LAPL
    Light Aircraft Pilot licence. Ett nytt certifikat som kan liknas med ett PPL-light. Kortare utbildningstid men då också fler begränsingar i sitt utövande.
  • IR
    Instrument Rating. En behörighet som ger dig rätt att flyga i moln vilket är en nödvändighet för att få jobb på flygbolagen.
  • MCC
    Multi Crew Cooperation. En kurs som krävs för att flyga i två-pilotsystem.

Vad krävs för att jobba som pilot?
Det man behöver skaffa sig för att kunna söka jobb på flygbolagen är minst CPL + IR + ATPL teori och ofta MCC. Utöver detta krävs det även en type rating.

Type rating
En typinflygning som behöver göras efter grundutbildning för att lära sig en specifik flygmaskin t ex Boeing 737. Även detta kan flygbolaget bekosta, men många bolag kräver idag att man står för denna kostnad själv.

Medicinska krav
Flygläkare indelas i klass 1 och klass 2, beroende på vilken organisation de arbetar för.

  • Klass 1
    Undersökningar och godkänna respektive underkänna blivande flygförare. Första läkarundersökning för trafikflygare får endast utföras vid ett godkänt flygmedicinskt centrum. Därefter kan en klass 1-flygläkare utföra undersökningen utan AMC-stödet.
  • Klass2
    Alla de specialistläkare som genomgått en särskild utbildning vid Transportstyrelsen och därmed fått kompetens att avgöra vilka de särskilda krav och omständigheter som gäller för flygare, privata och professionella, med hänsyn till det aktuella specialistområdet för vilka det krävs särskilda medicinska utlåtanden.

Läs mer på Sjöfartsintyg, Flygmedicinska undersökningaroch Flygläkare !

Från och med den 8 april 2013 kommer innehavare av medicinskt godkännande för kabinpersonal enligt EU-OPS att kunna förlänga eller förnya dessa hos en flygläkare eller vissa företagsläkare för att erhålla en medicinsk rapport för kabinbesättning enligt Del MED. (Enligt Transport styrelsen)